h

Kinderboerderij

7 januari 2005

Kinderboerderij

De megalomane en miljarden verslindende plannen voor sloop en wederopbouw van de halve binnenstad onder de naam Rijnboog gaan natuurlijk gewoon door. Bezuinigen doet het college van B&W wel op al die talloze kleine dingen die Arnhem leuk maken. Dit keer aandacht in de Gelderlander voor de kinderboerderij.

Artikel uit de Gelderlander:

'En een geit met horens is niet altijd een bok'
Door ALBERT OOST

ARNHEM - De gemeente Arnhem moet de komende jaren bezuinigen. Ook de Arnhemse Stadsboerderijen lijken daar niet aan te ontkomen. Zeer tegen het zere been van Miranda Kooiman die een protestactie begint. Ze komt oorspronkelijk uit Rotterdam, waar kippen, koeien, geiten en konijnen niet in het straatbeeld voorkomen. Dus leerde de veertigjarige Miranda Kooiman die dieren als kind kennen tijdens haar bezoekjes aan de stadsboerderij in de havenstad. En daar heeft ze alleen maar goede herinneringen aan.

Kinderen vinden het spannend op de stadsboerderij in Arnhem. - Foto: Jan Wamelink

"Het is gewoon heel belangrijk dat kinderen met veel verschillende dieren in contact komen. En in een grote stad zijn die dieren er gewoon niet."

Miranda Kooiman, alweer geruime tijd woonachtig in de Arnhemse wijk Rijkerswoerd, bezoekt nog altijd de stadsboerderij. Nu met haar kinderen: De Korenmaat vlakbij waar ze woont.

"Om mijn kinderen te laten zien dat de melk bij een koe vandaan komt. Om ze konijnen en andere dieren te laten voelen. En ze te laten zien dat een geit met horens niet altijd een bok hoeft te zijn."

Ze vreest nu dat bezuinigingen de boerderijen zo zeer zullen treffen dat niet iedereen straks meer naar de stadsboerderij kan gaan. Daarom heeft ze vlak voor de kerst op De Korenmaat honderdvijftig protestpamfletten uitgedeeld. Ze hoopt dat ze allemaal naar de gemeente worden gestuurd. Of de zorg van Miranda Kooiman terecht is, moet nog wel blijken. Arnhem wil een onderzoek laten instellen naar de mogelijkheid de functie van de stadsboerderijen geheel of gedeeltelijk te laten verzorgen door zorgorganisaties of onderwijsinstellingen.

Miranda Kooiman denkt dat dat onderzoek ertoe leidt dat de boerderijen zorgboerderijen worden en dus nooit meer primair stadsboerderijen voor het publiek en de scholen zullen zijn.

'Een zorgboerderij heeft natuurlijk een heel belangrijke functie voor de cliënten van zorginstellingen. In het gunstigste geval zal zo'n zorgboerderij ook een boerderij zijn voor het publiek en scholen. Maar dat wordt dan hooguit een functie erbij', schrijft het Centrum voor natuur- en Milieueducatie, waar de Stadsboerderijen onderdeel van zijn, in haar laatste nieuwsbrief.

Daarin licht het centrum de bezoekers in over de gemeentelijke plannen en legt uit wat naar haar mening dan de eventuele gevolgen zijn.

'Geen lessen meer voor de scholen op de Stadsboerderijen en in hun leslokalen. Geen buitenlessen meer in de parken, natuurparken en omgeving. Geen leskisten meer voor de scholen en geen 'educatieve voeding' meer voor de stadsboerderijen en de heemtuin Presikhaaf.'

Miranda Kooiman: "Ik ben nu bezig met een bericht naar alle scholen in Arnhem. Daarin vraag ik ze de gemeente ook hun zorg kenbaar te maken. Ik ben niet iemand die op de barricades springt, maar in dit geval doe ik dat dus wel. Dit kan gewoon niet. De stadsboerderijen moeten voor alle kinderen in Arnhem toegankelijk blijven."

U bent hier