h

Van Gastel Verlaat de Raad!

24 januari 2005

Van Gastel Verlaat de Raad!

VVD-raadslid Margreet van Gastel heeft doelbewust de website van ex-VVD-raadslid Anno Zijlstra vernield. Dit blijkt uit een reconstructie van ICT deskundige Martijn van de Spreng. Niet alleen is de inhoud van Zijlstra's discussieforum gewist, ook maakte ze het onmogelijk dat ooit nog een gebruiker zich met de naam "Anno Zijlstra" zou kunnen registreren.

Hoewel het erg naief en nalatig van Zijlstra is geweest om na zijn vertrek bij de partij de inloggevens op de VVD-computer in het stadshuis achter te laten, staat een ding buiten kijf: Margreet van Gastel heeft met deze laffe en buitengewoon kinderachtige actie het aanzien van de Arnhemse politiek ernstige schade toegebracht. Bovendien heeft ze de zaak verergerd door keihard te liegen dat een en ander "per ongeluk" zou zijn gebeurd.

Margreet van Gastel dient dan ook haar zetel op te geven. VVD-fractievoorzitter Theijsse die het raadslid in deze kwestie steunt, zal daar onmiddelijk mee op moeten houden. Als Van Gastel niet vrijwillig vertrekt, zal ze uit de fractie moeten worden gezet.

De Gelderlander, 24 januari 2005

Zijlstra: 'Margreet van Gastel heeft met opzet mijn site vernietigd'
Door onze verslaggever

ARNHEM - "Margreet van Gastel heeft met boze opzet mijn website vernietigd. Ze wist donders goed dat ze in mijn 'commandopost' zat. Zo iemand kan geen volksvertegenwoordiger zijn."

Voormalig VVD-raadslid Anno Zijlstra neemt geen genoegen met het excuus van zijn ex-partijgenoot Van Gastel, die zaterdag in deze krant aangaf 'per ongeluk' de site van Zijlstra te hebben opgeschoond. Zijlstra doet aangifte bij de politie. "De rechter moet oordelen."

Van Gastel ontdeed afgelopen woensdag, vanaf een computer in de VVD-fractiekamer op het stadhuis, het forum op de website van Zijlstra van enkele duizenden artikelen. Dat spijt haar oprecht, zo liet ze zaterdag in een mail aan Zijlstra weten. 'Ik meende dat ik in ons eigen programma bezig was. Als ik je site bewust had willen beschadigen, had ik alles kunnen opblazen', zo schrijft ze. De 'opruimwoede' was ingegeven door de toon van de diverse artikelen. Het stoorde Van Gastel mateloos dat Zijlstra met de regelmaat van de klok haar en andere oud-partijgenoten op niet mis te verstane wijze onderuit haalt.

Volgens zowel Zijlstra als zijn webmaster Martijn van de Spreng kan Van Gastel niet 'per ongeluk wat mailtjes hebben weggeklikt'. Van de Spreng: "Margreet weet dondersgoed wat het internet is en weet ook prima hoe een forum werkt. Zij mag immers worden gerekend tot het trouwe publiek van Anno. Ze leest geregeld de nieuwe berichten op het forum. Daarnaast is zij actief deelneemster aan het internetforum van de VVD Arnhem."

De webmaster heeft de handelingen van Van Gastel op de bewuste computer volledig kunnen achterhalen. Die reconstructie, zo vindt hij, haalt de 'per ongeluk-theorie' onderuit. "Van Gastel heeft eerst in elf minuten dertien topics gewist. Vervolgens heeft ze via het programma-administratiepaneel het gebruikersaccount van Anno gewijzigd, waardoor Anno niet meer kan inloggen op zijn eigen forum. Dat is doelbewuste sabotage. Via 'gebruikersbeheer' heeft ze in de lijst 'niet toegestane namen' de naam 'Anno Zijlstra' ingetikt. Dat is wederom een voorbeeld van doelbewuste sabotage. Tot slot heeft ze in het menu administratiepaneel via 'forumbeheer' in krap twee minuten nog eens twaalf complete fora verwijderd. Daarna heeft ze, via het publiek toegankelijke deel van het forum, het resultaat van haar handelingen aanschouwd. Vervolgens heeft ze de website verlaten."

U bent hier