h

Zware last voor zwakke schouders

10 januari 2005

Zware last voor zwakke schouders

De uitkering voor daklozen is al aanzienlijk lager dan die van mensen die wel over een woning beschikken. Daarnaast is het leven op straat dúúr. Het argument dat mensen zonder een dak boven hun hoofd minder geld kwijt zijn gaat maar ten dele op. Thuis kun je koffie zetten, een pizza in de oven doen en gratis naar de WC. De voorzieningen voor daklozen van de gemeente bereiken bij lange na niet de gehele doelgroep. De nachtopvang kent bovendien een regiem waar mensen na 7 nachten slapen weer drie nachten op straat moeten doorbrengen. Veel te vaak zijn er wachtlijsten. Het record aantal huisuitzetting (méér dan 300) vorig jaar en het verschralen van het zogenaamde tweede kansbeleid maakt dit verhaal nog wranger. Het college van B&W blijft roepen dat de stad nog steeds sociaal is. De werkelijkheid geeft inmiddels een heel ander beeld.

Gelderlander:

Mes in uitkering daklozen
Door onze verslaggever

ARNHEM - Arnhemse daklozen worden gekort op hun uitkering. De gemeente Arnhem schrijft in de toekomst 58 euro per maand minder op hun bankrekening bij.

De gemeente Arnhem gaat ook fors snijden in de bijstandsuitkeringen van zogenaamde 'medebewoners' (onderhuurders, kostgangers, inwonende huisgenoten of familieleden), alleenstaande jongeren van 21 en 22 jaar en schoolverlaters tot en met 30 jaar.

Volgens een woordvoerster van de gemeente worden de dak- en thuislozen gekort omdat ze 'geen of weinig huisvestingskosten' hebben. De stad kent inmiddels verschillende opvangvoorzieningen, onder meer opvangschip De Boei voor drugsverslaafden. Toch is de maatregel pikant, omdat een deel van de daklozen, in het bijzonder de verslaafden, via de criminaliteit aan extra geld probeert te komen. De vraag is dan ook of een korting op de uitkering tot meer criminaliteit gaat leiden.

Het argument van de 'geringe huisvestingskosten' is volgens de gemeente ook de reden om de groep 'medebewoners' aan te pakken. In totaal gaan dik 1200 van de ongeveer zevenduizend Arnhemse uitkeringsgerechtigden er op achteruit. De teruggang varieert van 5 procent (58 euro per maand voor dak- en thuislozen en 21-jarige alleenstaanden) tot 15 procent (172 euro per maand voor stellen die in de bijstand zitten maar bij hun ouders inwonen).

De maatregelen worden voor 'nieuwe gevallen' per 1 juli van kracht. De mensen die nu al een bijstandsuitkering krijgen, zullen er vanaf januari 2006 mee te maken krijgen. Wel is er voor deze groep een overgangsregeling.

Met het korten op de bijstand voor verschillende groepen Arnhemmers, hoopt de gemeente op termijn rond de 1,4 miljoen euro te besparen. Dat geld is volgens wethouder Inez Pijnenburg welkom omdat de stad per jaar 3,5 miljoen euro minder krijgt van het rijk om de uitkeringen van te betalen.

"Uit een vergelijkend onderzoek met andere steden die meer dan 100.000 inwoners hebben, is gebleken dat Arnhem vrij ruimhartig met de toeslagen voor uitkeringsgerechtigden omging. Bijvoorbeeld voor kinderen die een uitkering krijgen, maar bij hun ouders inwonen. We gaan nu stevig korten, waarbij er wel uitzonderingen mogelijk zijn voor de zogenaamde schrijnende gevallen. We blijven als gemeente Arnhem rechtvaardig, maar worden minder ruimhartig."

De gedachte achter het korten van 21- en 22-jarige alleenstaanden en schoolverlaters hangt nauw samen met de pogingen van de gemeente om meer jongeren aan het werk te krijgen. Pijnenburg: "We willen de prikkel naar werk of scholing vergroten."

U bent hier