h

SP eist einde aan steun omstreden moskee

3 december 2009

SP eist einde aan steun omstreden moskee

De omstreden organisatie Milli Görus die aan de Roosendaalsestraat in Arnhem een nieuwe moskee wil bouwen is opnieuw in opspraak geraakt. De SP eist van de gemeente dat zij de steun aan de moskee onmiddellijk stopzet.

In Duitsland hebben politie en douane 26 kantoren van de religieuze organisatie doorzocht. Justitie in Keulen verdenkt de leiding van de islamitische beweging van fraude met donaties en het niet afstaan van sociale premies, meldden Duitse media.

De Duitse geheime dienst houdt de groep in de gaten. In het voorjaar is in München al een strafonderzoek tegen Mili Görüs begonnen op verdenking van de vorming van een criminele organisatie.

Onder de schuilnaam islamitische Unie is de omstreden organisatie ook in Arnhem actief. De moskee aan de Sonsbeeksingel staat op naam en onder controle van het Milli Görus hoofdkwartier in Keulen. De organisatie heeft plannen voor de bouw van een grotere moskee aan de Roosendaalsestraat. Zij krijgt daarbij al enkele jaren actieve steun van de gemeente Arnhem. Zo heeft de gemeente onder andere een projectleider aangesteld die de komst van de nieuwe moskee moet bevorderen.

Fractieleider Elfrink: âZo lang Milli Görus in Nederland niet verboden is, heeft zij het recht om voor haar organisatie een nieuw onderkomen te vinden. Maar dat is niet wat hier aan de hand is. De gemeente bevordert actief de komst van de moskee.  De gemeente schendt daarmee niet alleen de scheiding tussen kerk en staat, maar geeft ook nog eens steun aan een uiterst omstreden organisatie. Dit laatste gaat alle perken te buiten.â

De SP wees in het verleden ook al op het dubieuze karakter van de organisatie achter de moskee. Zij kreeg daarbij van andere partijen het verwijt een 'hetze' te voeren. Elfrink: âDe wethouder is door ons meerdere malen gewaarschuwd. Hij begeeft zich in een wespennest en dient daar onmiddellijk mee te stoppen. De maat is vol.â

Indien de wethouder geen gehoor geeft aan de oproep zal de SP fractie het college ter verantwoording roepen in de komende gemeenteraadsvergadering.

Lees meer hier: 20091204 de pers

de-gelderlander-klein2.jpg

SP wil van moskee af na invallen

ARNHEM â Fractievoorzitter Gerrie Elfrink van de SP eist dat wethouder Barth van Eeten de steun voor het bouwplan voor een nieuwe moskee van de Islamitische Unie in Klarendal intrekt. Dit omdat Milli Görus als moederorganisatie van de Islamitische Unie in opspraak is geraakt. â Politie en douane hebben in Duitsland 26 kantoren van de organisatie doorzocht. Justitie in Keulen verdenkt de leiding van de islamitische beweging van fraude met donaties en het niet afstaan van sociale premies.â

Andere partijen in de gemeenteraad verweten de SP eerder een hetze tegen Milli Görus en de moskee in Klarendal te voeren. Elfrink waarschuwt Van Eeten nu voor âeen wespennestâ.

Zie ook:

U bent hier