h

Reactie op Talip Aydemir over Milli Görüs-moskee

22 juni 2008

Reactie op Talip Aydemir over Milli Görüs-moskee

Beste lezer,

Ik kom weleens ergens, ook virtueel. Onlangs bezocht ik na een tip de website van de PvdA Arnhem weer eens, alwaar een stukje over de culturendag in Klarendal was geplaatst door PvdA-raadslid Talip Aydemir. Een dag georganiseerd door de Islamitische Unie en Volkshuisvesting op de Leuke Linde, met ondermeer schminken, springkussens en religieuze recitaten. Een happening waarbij de SP Arnhem niet aanwezig was. Aydemir claimt in zijn stuk daarom geheel verhuld het morele gelijk ten aanzien van de SP, inzake de vragen die we onlangs stelden over de komst van de grote Milli Görüs-moskee in Klarendal.

Ik vind dat een vreemde redenatie om een aantal redenen. Ten eerste vind ik het vreemd om mijn democratische recht in morele zin aan Aydemir te verliezen omdat hij op een springkussen stond, waar ik op dat moment toevallig niet was. Aydemir gaat zelfs nog verder, volgens hem heb ik âgeen recht van sprekenâ meer over bouwprojecten en al dan niet islamitisch fundamentalisme in algemenere zin meer. Alsof u niet meer mag praten over Nederland-Rusland omdat u wél uitgebreid de wedstrijd heeft gezien, maar toevallig niet ook de Russische persconferentie. Ten tweede is de redenatie van Aydemir een enorme jij-bak, maar ook een schijnheilige. Want als het zoveel mogelijk aanwezig zijn in Klarendal meer zeggenschap legitimeert dan zou hij zichzelf per definitie diskwalificeren want zo gauw hij de kans kreeg was hij hier uit Klarendal vertrokken naar de Schuytgraaf, maar daar gaat het mij dus niet om.

Waar het eigenlijk om gaat zijn de vragen die de SP onlangs stelde ten aanzien van de bouw van de grote Milli Görüs-moskee in Klarendal. Talip verwijt ons populisme, waar eerder mensen ons verweten op de Wilders-tour te gaan. Beide een zwaktebod. Ik heb Wilders namelijk eerder zeer verweten dat het in strijd is met de door mij gewaardeerde grondwet om religieuze boeken te verbieden, de Grondwet is namelijk het ultieme kader voor de Nederlandse politiek en burgers, enige bescherming lijkt me dus wel op haar plaats. Ondermeer op dat selectie-criterium zijn ook de vragen van de SP over ondersteuning van de gemeente aangaande de moskee van Milli Görüs uit Keulen gestoeld. Los van bouwkundige praktische moeilijkheden die bij de bouw van de grote moskee zouden komen kijken, de vele fraude-zaken waarin Milli Görüs direct en indirect betrokken is geweest, stellen we ook vragen over de steun van de Gemeente Arnhem aan een mogelijk anti-constitutionele, anti-emancipatorische, anti-semitische en anti-democratische stroming als Milli Görüs Keulen, eigenaar van de beoogde Moskee.

Als organisaties waarvoor de AIVD en Europese equivalenten ons regelmatig waarschuwen, wiens leider Erbakan bij bijeenkomsten âDe Europeanen zijn ziek. Wij hebben het medicijn om hen beter te maken. Heel Europa wordt islamitisch. (â¦) Europa zal de islam van jullie leren.â roept, en stelt dat Joden âvieze bacteriënâ zijn, to name but a few. Dan zou het vreemd zijn dat een dergelijke organisatie gesteund wordt door de Gemeente Arnhem. Daar stelt de SP terecht vragen over. Dat PvdAâer Aydemir het beschermen van de grondwet, liberale ontwikkelingen en de democratische rechtsstaat waarin mensen ongeacht afkomst, religieuze of sexuele aard een plaats hebben âpopulismeâ noemt is geheel voor zijn eigen conto.

Jurgen Elfrink

U bent hier