h

SP stelt vragen over opslag paspoortgegevens

22 september 2009

SP stelt vragen over opslag paspoortgegevens

Onlangs is het nieuwe paspoort in Nederland ingevoerd. Dit omstreden nieuwe paspoort bevat bio-metrische gegevens (zoals vingerafdrukken) van onze burgers, die ook elders overheidswege worden opgeslagen. Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens maakt het paspoort "ernstige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer omdat ook de gegevens van niet verdachte burgers zijn opgenomenâ. Deze (bio-metrische gegevens) worden opgeslagen in een centrale databank.

Burgers, terwijl ze nergens verdacht van zijn, laten hun vingerafdrukken dus achter bij de overheid. Dat brengt een aantal risico's met zich mee, vanuit het vertrekpunt van de burger. Een belangrijke kwestie is wie er bij de vingerafdrukken kan en wie niet. Want, als onbevoegden hier bij kunnen zouden ze, kwaadwillend of niet, strapatsen met de vingerafdrukken kunnen uithalen. En zie dan je onschuld als onschuldige burger nog maar te bewijzen. Of zoals de NRC afgelopen week stelde: âTechnisch gaat er bij 3 procent van de afgenomen vingerafdrukken iets mis", zo bleek uit een proef. Biometrie is niet onfeilbaar. Controle door de burger op zoân database is zwak. Wetenschappers van het Tilburgse instituut voor 'law and technology' stellen dat âburgers definitief de mogelijkheid ontnomen wordt om controle te houden over haar gegevens en identiteitâ. Daarmee wordt er een belangrijk beginsel uit de rechtsstaat geschonden, namelijk "dat er eerst sprake moet zijn van een redelijk vermoeden van schuld voordat iemands privacy geschonden mag wordenâ.

Op zich is dit een kwestie voor de landelijke overheid, waar onder meer onze fractie (tezamen met GL en D66, en de Eerste Kamer) het een en ander al aan de kaak heeft gesteld. Maar, de database waar de gegevens in opgeslagen gaan worden is nog niet af. En de opslag vindt tot die tijd plaats op lokaal niveau. Daarmee wordt het risico voor de gewone burger in potentie nog groter. Volgens het bovengenoemde Tilburgse instituut is het zelfs de âslechtste situatie denkbaarâ.

De SP heeft de volgende vragen:

  1. Waar vindt de opslag van paspoort-gegevens (waaronder de bio-metrische gegevens) voor burgers die in Arnhem een paspoort aanvragen plaats?
  2. Zo ja, Hoe is de toegang van deze opslag ingericht, met het oog op bovengenoemde risico's?
  3. Zo ja, hoe realiseert Arnhem een opslag van deze gegevens met zo min mogelijk risico voor haar burgers, en kunt u dat garanderen?
20090922-vingerafdruk

U bent hier