h

Houdt vast aan scheiding van kerk en staat

13 februari 2010

Houdt vast aan scheiding van kerk en staat

Onderstaande verhaal is als ingezonden brief aangeboden aan de Gelderlander. Deze heeft er echter niet voor gekozen de brief te publiceren. Dus bij deze op ons eigen weblog.

Beste redactieleden van de Gelderlander.

Een aantal dagen terug publiceerden jullie een interview met Dhr. Budak. Hij verweet de SP het een en ander, zoals dat de financiele link tussen hem en Milli Gorus Keulen ridicuul was. Hij spreekt zichzelf in dat artikel enorm tegen. Helaas heb ik daar niets over kunnen lezen, bij dergelijke uitspraken zou ik graag weerwoord bieden, in het kader van hoor en wederhoor. Dat schrijven zit in de bijlage.

Jurgen Elfrink

Er is veel gezegd rondom de discussie over de moskee aan de Roosendaalsestraat. De SP was pertinent tegen de vestiging van de moskee, vanwege parkeeroverlast, het losjes omgaan met de argumenten van de welstandcommissie, waar men in Nederland meestal wel naar luistert, de scheiding tussen kerk en staat en vanwege de directe banden met Milli Gorus Keulen.

In de Gelderlander zegt Imam Budak daags na de betreffende raadsvergadering: 'Geld komt er ook uit de verkoop van ons huidige gebouw aan de Sonsbeeksingel. Dat we geld krijgen van onze moederorganisatie Milli Gorus, zoals de SP suggereert, is klinkklare onzin.'

Iedereen die een beetje research doet komt er al snel achter dat de huidige moskee op naam staat van Milli Gorus Keulen, inderdaad wat Budak in zijn daarop volgende zin stellig ontkent. Milli Gorus is een organisatie waar wij als SP niet vrolijk van worden, en de autoriteiten bij onze Oosterburen en in Amsterdam ook niet.

Het probleem is dat het hoofdkwartier van Milli Gorus in Keulen onder verdenking staat van grootschalige fraude, en dat zou niet de eerste keer zijn. Als je daar alleen al vragen over stelt, zoals de SP heeft gedaan ben je (volgens D66/CDA/PvdA) bezig met een hetze, terwijl de gemeente normaal niet in zee gaat met organisaties die onder verdenking staan van fraude.

Een ander aspect waar de SP niet vrolijk van wordt zijn de uitlatingen van leider van het overkoepelend orgaan van Milli Gorus, Necmetin Erbakan, die er nogal een anti-semitische, anti-homosexuele en ronduit anti-Westerse visie op na houdt, tegen de scheiding tussen kerk en staat is en het niet schuwt om deze zaken in binnen- en buitenland uit te dragen. In het niet erkennen van de scheiding tussen kerk en staat verschilt Milli Gorus met bijvoorbeeld de Turks-Nederlandse Diyanet moskeeen in Arnhem. Het is niet voor niets dat in de andere Arnhemse moskeeen Ataturk, voorvechter van bijvoorbeeld de scheiding tussen kerk en staat wel aan de muur hangt.

Ik ben een voorvechter van de Westerse liberale democratie, en verbaal bestrijd ik met liefde tegenstanders hiervan, of dat nu paus Benedictus is of Erbakan. Of dat nu nazi's zijn of communisten. Nu heeft dhr. Budak dergelijke uitlatingen in Arnhem niet gedaan. Daar ben ik blij mee, en vandaar dat ik hem ook niet noem in het bovenstaande rijtje, want daardoor stelt Milli Gorus in Arnhem zich minder onmogelijk op dan haar veroordeelde internationale leider. De directe band met het hoofdkwartier in Keulen heeft echter wel mijn dubbele zorgen. Want dat hoofdkwartier was, door eigenaar te zijn van de moskee betrokken in de deal, die mede dankzij de SP is afgeketst. In het artikel in de Gelderlander lees ik dat men op zoek gaat naar een nieuwe plek. Ik kan mij voorstellen dat Milli Gorus een nieuwe locatie wil, maar ik was verheugd dat de locatie aan de Roosendaalsestraat niet doorging. Vanwege de te grote plannen, vanwege de bezwaren die omwonenden terecht hadden, maar ook vanwege de lijst aan fraudezaken en dubieuze visies van het overkoepelende orgaan. En dat is een andere reden om blij te zijn met het feit dat de moskee aan de Rosendaalsestraat niet door is gegaan. Als de moskee wel was gerealiseerd dan was dat met innige samenwerking vanuit de gemeente gegaan. Die samenwerking hoeft dan natuurlijk geen uitzondering te zijn, maar zou betekenen dat iedere religieuze beweging op steun van de gemeente kan rekenen bij het zoeken naar een onderkomen, waarbij dan dezelfde normen geschonden kunnen worden die nu in beginsel ook geschonden werden. Dat lijkt me een zeer onwenselijke situatie. Bovendien is het volgens de SP uberhaupt geen overheidstaak om welke religie dan ook te helpen met de verspreiding, of verzuiling ervan. Wat mij betreft is dat het eerste raadsbesluit van de nieuwe gemeenteraad, in de hoop dat zij de scheiding tussen kerk omarmen.

U bent hier