h

Giro d'Italia 2016 stapje dichterbij

30 juni 2015

Giro d'Italia 2016 stapje dichterbij

De komst van de meerdaagse wielerwedstrijd Giro d'Italia naar Arnhem is weer een stapje dichterbij gekomen. De Arnhemse gemeenteraad heeft maandag 29 juni met een grote meerderheid ingestemd met het plan van wethouder Gerrie Elfrink (SP) om geld uit het sportbudget in te zetten voor de Giro.

Foto: SP Arnhem / SP Arnhem

Dit sportbudget komt uit het project Saksen Weimar Sport 2015 en gaat om geld dat niet is uitgegeven. Normaal vloeit niet besteed geld terug naar de algemene middelen. Nu is er voor gekozen om dit geld te besteden aan de Giro d'Italia. De Arnhemse SP heeft ook ingestemd.

SP Gelderland tegen komst Giro                                      De provincie heeft er miljoenen voor over om de Giro d’Italia naar Gelderland te halen. De provincie Gelderland betaalt dan ook 5 miljoen euro voor het wielerspektakel. Op woensdag 25 februari stemden de Provinciale Staten in met de miljoenensteun voor het binnenhalen van de Giro. De Gelderse SP stemde tegen het voorstel. De fractie vindt dat het niet de taak van de overheid is om dit soort topsportevenementen met gemeenschapsgeld van de de grond te trekken. Dat geld kan beter geïnvesteerd worden in sport voor iedereen.

SP Arnhem voor komst Giro                                             Als alle plannen doorgaan betalen de gemeenten Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen ieders 350.000 euro. Het ministerie van Sport trekt naar verwachting geld uit voor de Giro. Het grootste deel van de kosten wordt opgebracht door de provincie Gelderland. De Arnhemse SP heeft zoals gezegd voor de komst van de Giro d'Italia gestemd in tegenstelling tot de Gelderse SP. SP-raadslid Luuk van Geffen legt uit waarom: “Hoe dan ook, de Giro d'Italia komt naar Gelderland. Voor een relatief klein bedrag kan de Giro ook Arnhem aandoen. Het zou gek zijn als wij dit aan onze neus voorbij laten gaan. Het alternatief is dat de Giro aan Arnhem voorbij gaat, terwijl er wel budget is voor evenementen. We laten dan tevens een kans liggen om Arnhem goed op de kaart te zetten en te tonen hoe mooi Arnhem is voor de fietser.“

Foto: SP Arnhem / SP Arnhem

Dag lang in het teken van de Giro                                        De Giro d'Italia 2016 doet drie dagen lang de provincie Gelderland aan. De wielerwedstrijd begint in Apeldoorn. Daarna staan Arnhem en omgeving voor 1 dag lang in het teken van de ronde van Italië. De Giro d'Italia doet als laatste Gelderse stad Nijmegen aan. De Arnhems SP hoopt dat de Giro d'Italia een stimulerende werking heeft op de stad. Van Geffen: “De Giro is een spektakel. Enerzijds commercieel ja, maar anderzijds ook goed voor een enorme publieke aantrekkingskracht.“

Door: Anette Beumer

U bent hier