h

Vragen over opvangmogelijkheden voor zwerfjongeren

28 augustus 2014

Vragen over opvangmogelijkheden voor zwerfjongeren

Jongeren van 18‐26 jaar met een zwervend bestaan kunnen al jaren in Arnhem terecht bij het Jonahuis; opgericht in 1989 met als doel een huiskamer te creëren voor jongeren in nood in Arnhem. Er wordt opvang en ondersteuning geboden aan kwetsbare jongeren met problemen op het gebied van financiën, huisvesting, justitie, huiselijk geweld, sociale weerbaarheid, psychische problematiek, verslaving, etc. Deze jongeren worden gescheiden van de volwassenen opgevangen om negatieve invloeden zoveel mogelijk te beperken. Het Jonahuis biedt een veilige plek die voelt als thuis. Alle jongeren die de huiskamer bezoeken starten met trajectbegeleiding. Zij worden ondersteund bij het ontwikkelen van een positief zelfbeeld om, uiteindelijk, de periode van dakloosheid achter zich te
kunnen laten met een toekomstperspectief.

In 2012 gaf de gemeente Arnhem het Jonahuis de opdracht om ‘een integraal aanbod voor zwerfjongeren in de leeftijd van 18‐26 jaar te creëren in Arnhem en omgeving’. Gezamenlijk met het thuislozenteam van Lindenhout, RIBW AVV en Pactum zijn zij gevestigd in hetzelfde pand aan de Parkstraat. Hierdoor is een multifunctionele centrum ontstaan waarin zeer efficiënt en deskundig kan worden samengewerkt. Naast structurele nachtopvang voor 6 jongeren is er overdag een laagdrempelige inloop in de vorm van een huiskamer.

De complexiteit van de problematiek van de jongeren blijkt toe te nemen en daarnaast blijkt dat niet altijd aan iedereen een slaapplek geboden kan worden. Er zijn 6 bedden permanent beschikbaar en 2 extra bedden, waarvan er slechts 1 gebruikt mag worden als de buitentemperatuur lager is dan ‐5 graden. Dit betekent dat deze 2 bedden vrijwel niet gebruikt worden. Doorverwijsmogelijkheden binnen de regio zijn er nauwelijks aangezien de opvanghuizen in Velp en Nijmegen veelal hetzelfde probleem hebben en vol zijn.

In het Uitvoeringsplan Minder Opvang, Beter leven 2013 wordt o.a. prioriteit gegeven aan het meer grip krijgen op het proces dat dak‐ en thuislozen doorlopen, door scherpere afspraken te maken rondom de instroom in de maatschappelijke opvang, de doorstroom en uitstroom. Begin van dit jaar heeft de gemeente Arnhem afspraken gemaakt met de woningcorporaties Volkshuisvesting, Vivare en Portaal over 25 extra kamers en kleine woningen in 2014 en 2015.

De Stichting Zwerfjongeren Nederland stelt dat het aantal zwerfjongeren niet goed is vast te stellen doordat veel van hen niet geregistreerd staan, omdat zij niet in beeld zijn bij hulpverleningsinstanties. In Nederland wordt het aantal geschat op 9000; Arnhem telt op 1 april 2013 69 geregistreerde zwerfjongeren.

Tijdens een werkbezoek heeft de SP met diverse medewerkers en jongeren gesproken. De SP is van mening dat de medewerkers op zeer vakkundige en efficiënte wijze bijzonder zinvol werk verrichten en dat het Jonahuis onmisbaar is voor zwerfjongeren. Over een aantal vernomen knelpunten maakt de SP zich zorgen:

  • diverse jongeren vallen na afsluiting van het traject terug in hun oude situatie en keren na 1 tot 2 jaar weer terug en een aantal verdwijnt vaak geheel uit beeld;
  • de medewerkers geven aan dat ambulante begeleiding nadien belangrijk is om terugval te voorkomen;
  • daarnaast is gebleken dat niet aan alle jongeren die zich melden onderdak kan worden gegeven;met name de opvang in crisissituaties levert een capaciteits-probleem op waardoor zij nergens terecht kunnen.

Daarom heeft de SP de volgende vragen aan het college:

  1. Hoeveel geregistreerde en niet‐geregistreerde zwerfjongeren zijn er op dit moment in Arnhem en hoe wordt dit vastgesteld?
  2. Hoeveel van de uitgestroomde jongeren vallen terug in hun oude situatie na afsluiting van hetbegeleidingstraject in het Jonahuis en welke maatregelen neemt de gemeente om deze terugval te voorkomen?
  3. Deelt het college onze zorg van het tekort aan capaciteit voor zowel de reguliere jongerenopvang als de opvang in crisissituaties? Zo niet, waarom niet? Zo ja, wat gaat het college hieraan doen?
  4. Waarom worden de permanent extra beschikbare bedden in de nachtopvang voor jongeren niet gebruikt als er aanbod is van meer dan 6 jongeren?
  5. Welke jongeren komen in aanmerking voor de 25 nieuwe extra woningen en welke permanente huisvestingsmogelijkheden biedt de gemeente aan de overige jongeren gegeven het feit dat de exacte aantallen niet bekend zijn?

U bent hier