h

Meer aandacht voor babbeltrucs

2 oktober 2014

Meer aandacht voor babbeltrucs

door: Anette Beumer

SP-raadslid Paulien Lunter is blij met de aandacht die er is gekomen voor de problemen rond babbeltrucs in de wijken Geitenkamp en Monnikenhuizen. Bij beroving door een babbeltruc bellen onbekenden bij mensen aan. Zij gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vooral ouderen zijn het slachtoffer.

Paulien Lunter stelde mondelinge vragen over deze oplichtingpraktijken tijdens de Politieke Maandag van 22 september. In burgemeester en portefeuillehouder Herman Kaiser vond zij een medestander. Hij deelt haar zorgen, Kaiser: “Mensen die dit uithalen met kwetsbaren hebben wat mij betreft de verkeerde brug genomen”. Deze ferme uitspraak en de toezegging van Kaiser om maatregelen te nemen tegen babbeltrucs, maakten veel indruk. Media zoals de Gelderlander en RTV Arnhem pikten het verhaal op. Lunter: “De reactie van de burgemeester heeft heel wat gewicht in de schaal gelegd. Positief dat de media aandacht schenkt aan dit onderwerp”.

De berichtgeving in de media maakt ook heel wat los in de Geitenkamp en Monnikenhuizen. Paulien is inmiddels aanspreekpunt: “Ik hoor steeds meer verhalen van mensen over babbeltrucs. De trucs variëren ook. Zo zijn er mannen in nep-Nuonpakken aan de deur geweest bij mensen. Of het verhaal van een man die zwaaiend voor het raam de aandacht probeerde te trekken. Vervolgens vroeg deze man of hij even binnen mocht telefoneren”.

Meer aandacht is mooi. Maar er moet ook wat gebeuren want de situatie kent nadelige effecten. Paulien legt uit: “Mensen doen 's avonds de deur niet meer open als er aangebeld wordt. Ook overdag laten mensen de deur dicht. Vooral ouderen hebben het gevoel gekregen dat zij niet zomaar iedereen kunnen vertrouwen. Dat vertrouwen moeten zij weer terugkrijgen!”. Lunter heeft inmiddels contact gehad met de wijkagent. Deze heeft terecht aangegeven dat preventie tegenwoordig bij de gemeente ligt en niet meer bij de politie. Het is daarom nog even wachten op de uitkomsten uit het driehoeksoverleg tussen burgemeester, politie en Officier van Justitie.

Ondertussen kunnen slachtoffers van babbeltrucs wel aangifte doen. Ook als oplichters niets gestolen hebben. Op de site van Politiekeurmerk Veilig Wonen staan nuttige tips over hoe men babbeltrucs kan herkennen. Via de link komt u rechtstreeks op de betreffende pagina.

http://www.politiekeurmerk.nl/bewoners/preventietips/herken-babbeltrucs/

Zie ook:

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier