h

Dubbele financiële klimaatstrop dreigt voor Arnhemmers

8 oktober 2018

Dubbele financiële klimaatstrop dreigt voor Arnhemmers

Door een onrechtvaardige verdeling van klimaatkosten dreigen huurders en huiseigenaren flink financieel de dupe te worden, vreest de SP in Arnhem. 'Een stijgende energierekening, dure aanpassingen aan huis die huiseigenaren zelf moeten betalen en miljoenen euro's belasting voor woningcorporaties die via hogere huren worden teruggehaald. Dit zijn de plannen die er nu liggen,' zegt SP raadslid Sarah Dobbe. Ze vraagt om actie van het Arnhemse college.

'Natuurlijk moeten we aan de slag om klimaatverandering tegen te gaan. Maar het is wel continu de vraag wie de kosten betaalt. Duizenden gezinnen in Arnhem hebben nu al moeite met het betalen van hun energierekening. Zij hebben te maken met klimaatarmoede. En die energierekening gaat tot 150 euro stijgen,' zegt Dobbe.

'En in die situatie vragen we mensen om dure isolatie te betalen en zonnepanelen op hun dak te leggen. Veel mensen willen echt wel meehelpen, maar hebben dat geld niet op de bank staan of willen zich daarvoor helemaal niet in de schulden steken,' vervolgt Dobbe.

Een grote zorg zit ook bij de woningcorporaties. Uit eerdere vragen van de SP blijkt dat ook de Arnhemse corporaties miljoenen extra belasting moeten betalen. Dat geld kunnen ze dus niet besteden aan verduurzaming van woningen. Uit vorige week verschenen onderzoek blijkt dat bijna eenderde van de woningcorporaties die verduurzaming überhaupt niet kan betalen. Als klap op de vuurpijl dreigden de woningcorporaties vorige week met hogere huren als die miljoenen belasting niet van tafel gaat.

'De conclusie van dit verhaal wordt dan dat Arnhemmers in een slecht geïsoleerd, soms vochtig en tochtig huis wonen, dat hun energierekening flink stijgt en de huren omhoog worden gegooid. Terwijl huurders daar zelf niks aan kunnen doen. Dat noem ik nou echt een zwaar onrechtvaardige verdeling van de klimaatkosten,' zegt Dobbe.

De SP heeft ook een oplossing: We hebben eerder al een voorstel gedaan om het voorgestelde klimaatfonds van tien miljoen in Arnhem rechtvaardig in te zetten. Zeker omdat er grote kansen voor co-financiering, bijvoorbeeld dat de provincie geld bijlegt. In navolging op het SP voorstel is in de begroting opgenomen dat het bestrijden van energiearmoede uitgangspunt wordt in de besteding van dit miljoenenfonds. Nu moeten woorden omgezet worden in daden.

Ook de vervuilende industrie moet mee gaan betalen. Dobbe: 'In de huidige klimaatplannen betaalt de vervuilende industrie nauwelijks mee aan de klimaatkosten. De gemeente Arnhem zich volop inzetten om het Haagse klimaatbeleid rechtvaardiger te maken. Zodat de vervuilende industrie haar deel betaalt, en zodat de belasting op huurders om de schatkist te spekken van tafel gaat. Dit beleid gaat namelijk direct Arnhemmers aan.'

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier