Armoedestrijd als politieke missie
Armoedestrijd als politieke missie
Vandaag in de Gelderlander een interview met SP raadslid Desiree Egberts over armoede.
Lokaal politicus Désiree Egberts vecht tegen ongelijkheid. „Wij zijn er om de voorwaarden te creëren.”
![](https://arnhem.sp.nl/sites/arnhem.sp.nl/files/styles/afd_middenkolom/public/armoedestrijd_als_politieke_missie.jpg?itok=s0f0V9vu)
![](https://arnhem.sp.nl/sites/arnhem.sp.nl/files/de_gelderlander_klein.jpg)
ARNHEM – Twee jaar geleden kreeg ze een alleenstaande vrouw uit haar eigen wijk, die met vier kinderen van 25 euro in de week moest rondkomen, zo ver mee te gaan naar de gemeenteraad. „Dat maakte veel indruk”, zegt Désiree Egberts. „Als je niet besefte wat armoede is, dan deed je dat wel door het verhaal van die vrouw.”
Egberts, sinds 2010 gemeenteraadslid voor de SP in Arnhem en woonachtig in een volksbuurt in de wijk Malburgen-West, las de afgelopen weken ook de verhalenreeks in De Gelderlander over de problemen van mensen uit Arnhem en omgeving die niet of amper rondkomen.
Schuldhulpverlening, formulierenbrigade, voedselbank, charitas, bewindvoering: voor Egberts is het bekend terrein. Sterker, als lokaal politicus trekt ze zich het lot aan van burgers die het slechter dan gemiddeld hebben getroffen.
Wat tot de vraag leidt: kán politiek zo ver reiken? „Als ik niet het idee heb dat ik de wereld een stukje beter kan maken, moet ik daar niet gaan zitten. Ieder mens heeft een eigen verantwoordelijkheid, maar politici zijn er om de voorwaarden te creëren.”
Als kind kon Egberts al niet tegen onrecht en ongelijkheid. Op persoonlijk vlak maakte ze het een en ander mee wat haar tot het inzicht bracht dat het leven waard is te worden geleefd en dat je dat niet alleen voor jezelf moet bevechten, maar ook met en voor elkaar. Het brengt haar ertoe zich voor mensen in armoede in te zetten. Ook als burger. Dat varieert van een oogje houden op buurtgenoten tot iemand 50 eurocent bij de kassa van Jan Linders geven als hij dat tekort komt voor de boodschappen. „Hen veroordelen en roepen dat het hun eigen schuld is, is het makkelijkste wat je kunt doen. De waarheid is dat wij een maatschappij hebben gecreëerd waarin mensen niet meekomen.
En daar schamen zij zich over.”
Niet zelden is sprake van generatiearmoede, die van ouder op kind overerft. Egberts: „Ouders hebben geen ruimte in het hoofd, ze zijn alleen maar bezig met overleven, elke dag opnieuw staren de rekeningen hen aan. Ze willen dat hun kinderen het beter krijgen, maar het lukt niet. Ze gunnen hun kind een mobieltje zodat het er óók bij hoort, maar als ze dat dan bij elkaar hebben gespaard, worden ze door hun omgeving of hulpverleners er op aangekeken en krijgt hun gevoel van eigenwaarde opnieuw een knauw.”
Volgens Egberts gaapt een kloof tussen de mensen met de smalle marges en beleidsmakers en hulpverleners. „Onze maatschappij is gericht op de middenklasse. Hulpverleners en ambtenaren spreken de taal van de groep eronder niet meer.” Het raadslid hoopt dat haar suggestie wordt opgepakt om ook in Arnhem te werken met de in Vlaanderen succesvolle Missing Link-methode: netwerkgroepen van armen die een opleiding tot ervaringsdeskundige krijgen en in die hoedanigheid de kloof weten te overbruggen. „De ervaringsdeskundigen fungeren door wat ze hebben bereikt als rolmodel voor de doelgroep en ze maken er positieve krachten los.”
Egberts was verbaasd én blij toen voormalig VVD-wethouder Van Wessem het idee omarmde. Ze stelt tevreden vast dat armoede in Arnhem de meeste partijen aan het hart gaat. „De afgelopen jaren heb ik vaak genoeg steun gevonden bij partijen als GroenLinks, Zuid Centraal, PvdA en ChristenUnie. Waar ik blij mee ben, is dat in het nieuwe collegeakkoord is vastgelegd dat er meer aan armoedebestrijding wordt besteed als het probleem nijpender wordt.”
Het liefst zou ook Egberts willen dat meer mensen hun eigen boterham konden verdienen. „In tegenstelling tot wat weleens wordt beweerd, willen de meeste mensen namelijk écht wel werken. Maar ja, ik weet niet hoe ik iets aan de werkgelegenheid kan doen.”
Tevreden zal ze zijn als het de komende jaren lukt mensen in armoede op alle relevante beleidsterreinen de stem te geven die ze volgens haar nu ontberen.
„Gandhi zei: ‘Wat je voor mij doet zonder mij, doe je tegen mij’. Dat is bij uitstek het geval bij armoede.”
- Zie ook:
- Desiree Egberts