h

Cultuur voor elk kind in Arnhem

8 december 2015

Cultuur voor elk kind in Arnhem

De SP heeft altijd heeft zich altijd hard gemaakt voor goede cultuureducatie. Zo schreef ik eerder "Wat is er als kind in Arnhem niet mooier om een keer het Gelders Orkest, Introdans, Oostpool, Musis Sacrum of schouwburg te bezoeken? Of wat te denken van een echte kunstenaar in de klas? De SP vindt het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met kunst en cultuur." De SP is dan ook erg blij met het nieuwe cultuureducatieprogramma, van SP wethouder Cultuur Gerrie Elfrink, voor de Arnhemse basisscholen.

Kunst voor elk kind in Arnhem

Arnhemse basisscholen omarmen nieuw cultuureducatieprogramma: 54 van de 58 scholen doen mee.

DOOR PIM ROELOFS

Cultuureducatie voor alle basisscholen in Arnhem, met medewerking van grote instellingen als Museum Arnhem, Introdans en Het Gelders Orkest. In september is het zogenoemde PR8cultuurprogramma gestart. Scholen betalen 3,50 euro per kind voor een bezoek aan publiekstrekkers als het Openluchtmuseum, Introdans en het Kröller-Müller Museum. "Een unieke samenwerking", zegt directeur Otto Berg van Kunstbedrijf Arnhem, de gemeentelijke organisatie die het project aanstuurt.

Het PR8cultuurprogramma is een initiatief van de gemeente Arnhem, die net als het rijk subsidie verleent. Ook de scholen en betrokken culturele instellingen dragen bij in de kosten. Het programma heeft een looptijd van acht jaar. Daarover zijn afspraken gemaakt. Berg: "Kunst krijgt een vaste plek in het onderwijs. In het verleden was een kind wel eens overgeleverd aan de voorkeuren van een schooldirecteur. Nu is cultuureducatie voor jaren gewaarborgd."

Bijna alle Arnhemse basisscholen zijn er vanaf de start bij en dat is een meevaller. "Je weet vooraf niet precies hoe groot de belangstelling is", vertelt projectleider Joep Derkx. "Het liep storm: 54 van de 58 scholen doen mee. Twee scholen stappen waarschijnlijk komend jaar in, de andere twee hebben een eigen cultuurprogramma waar ze tevreden over zijn."

Filmtheater Focus heeft een speciaal cultuurprogramma ontwikkeld dat scholen kunnen downloaden, nog voordat ze op bezoek komen. En Introdans komt op scholen langs voor een introductieles. Berg: "Voor de culturele instellingen is de samenwerking erg interessant. Je doet het niet voor drie klassen, maar bij wijze van spreken voor driehonderd. Het loont om een lesprogramma te ontwikkelen voor de Arnhemse kinderen."

Voorheen werden scholen elk jaar aangeschreven door tientallen aanbieders van kunst en cultuur. Scholen vonden dat lastig, zagen soms door de bomen het bos niet meer. De grote kunstinstellingen hebben nu samen met het onderwijs en Kunstbedrijf Arnhem een keuze voor de scholen gemaakt.

Het is een keuze waar de scholen blij mee zijn, laat Toni Britsia weten. Zij is namens Stichting PAS (Primair onderwijs Arnhem in Samenwerking) nauw betrokken bij het PR8cultuurprogramma. "Het aanbod is gevarieerd en het gaat om acht instellingen van hoog niveau en internationale faam. Arnhem loopt nu voorop qua cultuureducatie, zover is nog geen enkele andere gemeente in Nederland."

Afgesproken is het PR8cultuurprogramma na twee jaar te evalueren, maar Derkx laat weten dat dat eigenlijk al na één jaar gebeurt. "Dat is wijs. We hebben nu al wat reacties verzameld. Er is veel lof. Het vervoer blijkt een hele operatie, maar ook dat loopt steeds beter."

Indien basisscholen nog meer cultuureducatie willen, dan kan dat. Kunstbedrijf Arnhem heeft voor verdieping consulenten in dienst die adviseren over leerlijnen. En docenten (zzp'ers) komen desgewenst op school langs voor maatwerk. Kunstbedrijf Arnhem en de gemeente hebben de ambitie om komend schooljaar ook het voortgezet onderwijs in Arnhem te betrekken bij het PR8cultuurprogramma.

U bent hier