h

Staken voor doodnormale dingen

5 januari 2018

Staken voor doodnormale dingen

Buschauffeurs zijn in een race naar beneden beland. Alles moet sneller, goedkoper en blijkbaar onmenselijker. Dat is wat marktwerking in het openbaar vervoer heeft aangericht. Daarom staakten vandaag de buschauffeurs en reden ook in Arnhem de bussen niet. SP Arnhem was erbij.

Met deze staking lieten de buschauffeurs een indrukwekkend vertoon van moed en strijdbaarheid zien. En dat is hard nodig. Een staker vertelde ons dat ze op 43 jarige leeftijd geopereerd moest worden, omdat ze incontinent was geworden door haar werk. Jarenlang had ze een onzeker contract, en durfde niet naar de wc te gaan als dat nodig was omdat ze dan vertraging op zou lopen op het busschema. Het advies van haar baas? Minder drinken. Ze liet haar busschema aan ons zien – de ritten staan tot op de seconde gepland. De werkdruk is, niet verrassend, ongezond hoog.  

Overal wordt ons verteld dat het goed gaat met Nederland. We zijn uit de crisis, het gaat fantastisch met de economie. Vandaag werden de cijfers van het CBS bekend over de loonontwikkeling van vorig jaar. Wat bleek? De lonen zijn in 2017 nog minder gestegen dan het jaar ervoor en komen nauwelijks boven de inflatie uit.  Oftewel, de gewone mensen merken er nog maar bar weinig van.

En dat is simpelweg niet uit te leggen. Ook niet aan de Arnhemse buschauffeurs die vandaag staakten. Als hun eisen niet worden ingewilligd zullen er meer acties volgen. De SP blijft hen steunen in de strijd om normaal pauze te kunnen houden om naar de wc te kunnen gaan, een veilige bus en een fatsoenlijk loon. Een strijd om doodnormale dingen. 

Foto: sarah dobbe

U bent hier