UITGEBREIDE TERUGBLIK SP ARNHEM OP 2024
UITGEBREIDE TERUGBLIK SP ARNHEM OP 2024
Het kalenderjaar 2024 zit er bijna op. Traditiegetrouw is dit een moment om terug te blikken op de politieke gebeurtenissen in Arnhem van het afgelopen jaar, maar natuurlijk ook om vooruit te blikken naar wat 2025 ons gaat brengen.
Huidig stadsbestuur: ambitiemoralisme
Om meteen tot de kern te komen beginnen we deze terugblik gek genoeg op 13 november 2024, met de politieke beschouwingen van de Arnhemse gemeenteraad. Dat doen we, omdat hier iets gebeurde dat typerend is voor de situatie in onze stad en de houding van een groot deel van de Arnhemse politiek. In het debat - over een begroting die o.a. tientallen miljoenen bezuinigt op zorg en daarnaast de lasten voor mensen verder verhoogt - slaagden zowel GroenLinks als D66 erin om met droge ogen te beweren dat Arnhem ‘een lichtend voorbeeld’ zou zijn voor de rest van Nederland. Deze zelffelicitaties en borstklopperij vanuit de ivoren toren staan in schril contrast met de harde werkelijkheid daarbuiten. Uiteraard gebeuren er ook goede zaken, bijvoorbeeld de veranderde aanpak rondom schuldhulpverlening. Maar de werkelijkheid buiten de ivoren toren, is een werkelijkheid waarin het Arnhemse stadsbestuur 3300 zorg-afpak-gesprekken voert met Arnhemmers om hen van zorg te beroven. Een werkelijkheid waarin mensen groepstherapie in worden gedwongen omdat er wordt bezuinigd op individuele therapie. Een werkelijkheid waarin nog steeds honderden kinderen moeten slapen in beschimmelde slaapkamers, omdat hun woningen slecht worden onderhouden. Een werkelijkheid waarin zowel de leegstand als de dakloosheid toeneemt. Een werkelijkheid waarin buitenlandse aandeelhouders profiteren van de biomassacentrale, terwijl de lucht in Arnhem wordt vervuild. Kortom: hoe wereldvreemd is het nu heersende stadsbestuur van GroenLinks, D66, ArnhemCentraal, PvdA, Partij voor de Dieren en Volt als zij allen beweren dat het wel goed gaat in Arnhem en Arnhem ‘een lichtend voorbeeld’ zou zijn?
Dit stadsbestuur, ondersteund door de hierboven genoemde partijen, zit nu al bijna drie jaar in het zadel. Het stadsbestuur profileert zichzelf graag als ‘het groenste stadsbestuur ooit’ en stuurt geregeld ronkende persberichten de deur uit (ondersteund door een bataljon aan communicatiemedewerkers). Het huidige stadsbestuur laat zich het best omschrijven met de term ambitiemoralisme: er worden allerlei ambities geformuleerd, waarbij het er niet om gaat of die ambities gerealiseerd gaan worden. Het enige doel lijkt te zijn om deze ambities op grootse en ronkende wijze aan te kondigen, waarna kritiek op deze ambities al snel wordt weggewuifd, omdat die kritiek niet in het juiste morele straatje zou passen. Het formuleren van ambities wordt daarmee een manier voor het stadsbestuur om te laten zien dat ze aan de goede kant zouden staan. Wat dit voor de concrete werkelijkheid van mensen betekent, doet er vervolgens weinig meer toe. Dit staat haaks op de werkwijze van de SP die juist altijd tussen de mensen staat en precies nagaat wat politieke beslissingen voor de concrete levens van mensen betekenen.
De unieke werkwijze van de SP
Als SP zijn we ook in 2024 het gehele jaar door actief geweest. Op straat en in de raad, en altijd samen met de mensen om wie het gaat. Soms doen we dit met een knipoog in de vorm van een ludieke actie, andere keren zijn we bloedserieus. In het begin van het kalenderjaar stonden we meermaals met onze Warme Wintertent (gratis warme chocolademelk mét slagroom!) in de binnenstad om onze petitie voor de terugkeer van het Feestaardvarken kracht bij te zetten. Samen met de Arnhemmers boekten we een mooi succes want in juni 2024 werd bekend dat het Feestaardvarken eindelijk terugkomt in onze stad.
Een ander succesmoment boekten we eind januari, samen met Arnhemse leerlingen van drie basisscholen. Hun gymzaal werd plotsklaps gesloten door de D66-wethouder, waarna leerlingen van drie Arnhemse basisscholen uit Malburgen hun gymlessen zagen verdwijnen. Schandalig natuurlijk. Samen met de SP kwamen ze meermaals in actie: leerlingen spraken de gemeenteraad toe, de SP stelde kritische vragen en als klap op de vuurpijl organiseerden we samen met leerlingen en leraren een gymles in het gemeentehuis. Hierdoor kon de wethouder én de gemeenteraad het probleem niet meer negeren: het voorstel van de SP voor een verplaatsbare gymzaal werd nu unaniem aangenomen. Een groot succes voor de kinderen uit Arnhem-Zuid.
Dat het huidige stadsbestuur met de rug naar de samenleving staat, bleek in maart van dit jaar. Ze dachten een onderwijsagenda (met daarin speerpunten voor Arnhemse scholen) vast te kunnen stellen, zónder leraren goed te raadplegen en zónder zelfs het woord ‘leraar’ te noemen. Onbegrijpelijk natuurlijk. Daarom startten wij als Arnhemse SP samen met de grootste onderwijsvakbond, de AOB, een petitie, om een stem voor leraren in het Arnhemse onderwijs te eisen. Binnen enkele dagen werd deze petitie door honderden leraren ondertekend. Eén van hen overhandigde de petitie aan burgemeester Marcouch. Helaas bleek in het debat erna dat de andere fracties uit de gemeenteraad, net als de D66-wethouder, aan de leiband van de onderwijsbestuurders lopen. Toen puntje bij paaltje kwam, lieten zij de leraren vallen als een baksteen. Eens te meer bleek dat onderwijs te belangrijk is om aan onderwijsbestuurders over te laten. Een gemiste kans, want onderwijs is te belangrijk om aan onderwijsbestuurders over te laten. De vele reacties die de SP ontving naar aanleiding van deze actie, spraken boekdelen. De SP is de échte onderwijspartij in Arnhem. Wij zijn de enige partij die de machtspositie van de onderwijsbestuurders en hun netwerken aan de kaak durft te stellen.
Wonen is een recht. Een recht dat totaal verwaarloosd is na decennialang neoliberaal beleid. Het gehele jaar door zijn wij actief geweest om problemen met woningen, leegstand en dakloosheid aan te kaarten. We kwamen samen met mensen uit de Vissenbuurt (Malburgen) in actie tegen de sloop van hun woningen. Samen met mensen uit het Singelkwartier (Schuytgraaf) zorgden we voor oplossingen voor de wateroverlast, schimmel en vochtproblemen in hun woningen. Een eerste stap is daarin gezet, maar dit blijkt nog niet genoeg te zijn. We blijven dan ook actief met de mensen om ervoor te zorgen dat zij woningen krijgen waar ze trots op mogen zijn.
Ondertussen neemt in Arnhem niet alleen de dakloosheid toe, maar ook de leegstand. Op initiatief van de SP wordt nu een begin gemaakt om de leegstand aan te pakken, maar helaas geeft de huidige GroenLinks-wethouder hier tot nu toe weinig prioriteit aan. Sterker nog: onder zijn leiding neemt zowel de dakloosheid, als de leegstand alleen maar verder toe. Eerder vroegen we hier met een succesvolle prikactie in de binnenstad al aandacht voor. En ook bij alle problemen met wonen weten we ons gevoel voor humor te behouden. Zo hadden we in juni een geslaagde ludieke actie bij een megalomaan en chic golfcomplex in het noorden van Arnhem, waar we een groot spandoek ophingen ‘Waarom woont hier niemand?’.
Dat de SP in Arnhem eigenlijk de enige écht lokale partij is, bleek wel uit twee grote onderwerpen die dit jaar speelden: de voortdurende problemen bij de biomassacentrale en het verdwijnen van Poli-Zuid uit Rijkerswoerd. De biomassacentrale - waar bomen worden verbrand en smerige lucht over Arnhem wordt uitgestort - bleek andermaal teveel vieze lucht uit te stoten. En de wethouder van Partij voor de Dieren stond erbij en keek ernaar. De SP keurt het optreden van de wethouder af. De gezondheid van Arnhemmers is in het geding. Op initiatief van de SP moet de Arnhemse gemeenschap nu ieder kwartaal op de hoogte worden gebracht over de stand van zaken bij de biomassacentrale. Het is wat ons betreft nog maar het begin, want deze smeerpijp (in handen van buitenlandse aandeelhouders) moet zo snel mogelijk gesloten worden.
En ook bij Poli-Zuid deed het huidige stadsbestuur niets, maar dan ook niets, om de Arnhemse gemeenschap te beschermen. De zorgverzekeraars besloten om alle zorg uit Poli-Zuid, in Rijkerswoerd, stop te zetten. En de wethouder van VOLT deed niets om dit tegen te houden. Sterker nog: de gemeenteraad werd niet geïnformeerd, waardoor de Arnhemmers niet eens in de gelegenheid waren om hier nog iets aan te doen. Dit laat zien hoe onze zorg langzaam wordt uitgekleed. In het debat hierover bleek dat álle andere partijen, ArnhemCentraal in het bijzonder, niets deden om dit tegen te gaan. Enkel de SP sprak er schande van. De rest liet Arnhem-Zuid vallen als een baksteen.
Een ander veelzeggend voorbeeld vormt de strooiscooter-saga: ondanks een eerder aangenomen voorstel en vele waarschuwingen van de SP, besloot dit stadsbestuur om zogeheten ‘deelscooters’ in Arnhem te plaatsen. Het is echter juister om te spreken van strooiscooters, aangezien er 1) helemaal níets gedeeld wordt (de huur verdwijnt in de met zijde gevoerde zakken van Spaanse aandeelhouders) en 2) deze scooters massaal over de stad worden uitgestrooid met alle gevolgen van dien. De stad verrommelt, stoepen worden onbegaanbaar voor mensen met een rolstoel, scootmobiel of kinderwagen en onze publieke ruimte wordt verkocht aan buitenlands grootkapitaal. Als SP zijn wij leidend in het verzet tegen deze strooiscooters, gesteund door vele Arnhemmers. We ontvangen wekelijks tientallen foto’s van strooiscooters die voor overlast zorgen. En ook in het nieuwe jaar zullen we onze acties voortzetten om deze scooters de stad uit te krijgen.
De plek van het Politiek Café in Arnhem
Het wordt vaak gezegd: de tegenstellingen tussen mensen nemen toe en helaas doen politici vaak hun best om deze tegenstellingen nog verder te vergroten. Om dit tegen te gaan zijn wij als lokale SP begonnen met het organiseren van het Politiek Café. De bedoeling hiervan is om interessante sprekers uit te nodigen die met elkaar, en met het publiek, van gedachten wisselen over allerlei onderwerpen die spelen in de samenleving. Daarmee bieden we als SP een platform voor democratie: immers, wat is een sterke democratie zonder een cultuur waarin mensen naar elkaar luisteren en met elkaar in gesprek gaan? De eerste editie vond eind mei plaats, met als titel ‘Wapens voor Vrede?’. Hierin bespraken Ewald Engelen, Sarah Dobbe en Gerrie Elfrink de verschrikkelijke oorlogen in Gaza en Oekraïne centraal. Eind november vond de tweede editie plaats, met als titel ‘Waar blijft de sociale vooruitgang?’. De gasten van toen waren Hans Spekman, Frank Futselaar en Lusanne Stap. We zijn bijzonder tevreden over beide avonden en kunnen niet wachten om ons Politiek Café in 2025 met nog vaker te gaan organiseren.
Tijd voor sociale vooruitgang in 2025
Het is hoog tijd om de geschetste gevolgen van het huidige stadsbestuur onder ogen te zien. Dit bestuur, met wethouders die niet uit Arnhem komen, niets met Arnhem hebben, en die hun politieke carrière boven het belang van Arnhem stellen, maakt keuzes die enkel hun eigen politieke belang dienen. Terwijl Arnhem snakt naar sociale vooruitgang, worden bestaande tegenstellingen vergroot. Ook in 2025 zal de Arnhemse SP, samen met de mensen, voorop gaan om deze sociale vooruitgang te realiseren. Dat doen we met onze unieke werkwijze, zij-aan-zij met de mensen. We roepen iedereen die ook streeft naar sociale vooruitgang op om met ons samen te werken. Alleen op die manier kunnen we ervoor zorgen dat Arnhem socialer, menselijker en gelijkwaardiger wordt.
We willen langs deze weg iedereen bedanken voor hun bijdragen (groot en klein) om onze wereld een stuk socialer te maken. Het gaat hier om teveel mensen om persoonlijk te kunnen bedanken, maar weet: ‘Het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven.’
Fijne jaarwisseling & alle goeds voor 2025!
Bestuur SP Arnhem
Word lid: https://www.sp.nl/lidworden