h

Blog Paul Kusters

30 november 2017

Opnieuw zilver voor Arnhem

De Stookjerijk-Trofee is onderdeel van het project "Stook je rijk" van de Natuur- en Milieufederaties. Voor de prijsuitreiking zijn de Prestatieafspraken van de 36 grootste gemeenten vergeleken op korte en lange termijn, de ambities, huurdersparticipatie, monitoring en overige duurzame maatregelen. SP wethouder Geert Ritsema nam gisteren namens Arnhem de 2e prijs in ontvangst.

Lees verder
24 oktober 2017

Verduurzamen sociale huurwoningen in Arnhem

Veel huurders zien hun woonlasten alleen maar toenemen. Zo ontstaan er te vaak betalingsproblemen. Die woonlasten kunnen omlaag door de woning te verduurzamen en door bewuster met ons energieverbruik in huis om te gaan. De SP kijkt bij het verduurzamen van woningen in eerste instantie naar de sociale huurwoningen. Ons perspectief is natuurlijk breder dan alleen de corporatiewoningen. Vanuit hun sociale rol is het ook voor de corporaties belangrijk om de energierekening van de huurders te verlagen. Immers, achterstand in betaling of wanbetaling leiden uiteindelijk tot het verhogen van maatschappelijke kosten. En wie zit daar nou op te wachten?

Lees verder
14 mei 2017

Bouwen voor iedereen, en zeker 30% sociale woningbouw

‘Voor de rijken bouwen?’ ‘Zijn jullie helemaal gek geworden?’ ‘En dan ook nog op bijzondere plekken in de stad?’ ‘Er is een ruim aanbod van woningen boven de 5 ton en we bouwen al voor de hogere inkomens.’ ‘Wij, de omwonenden, zijn helemaal niet geraadpleegd.’ De afgelopen weken voerden Arnhemmers een pittige discussie met de raad en de wethouder Wonen, Geert Ritsema. De aanleiding daartoe was een nota van de gemeente. Het college presenteerde een verkenning, als resultaat van een zoektocht naar geschikte bouwlocaties voor het ‘topsegment’. De raad had daartoe eerder opdracht verleend met het vaststellen van de Woonprincipes. ‘Wat vindt de SP hier nou van?’, vroegen onze leden. ‘Is dit een SP plan?’ Nee, dit is zeker geen SP plan. Het is tijd om een en ander toe te lichten.

Lees verder
12 april 2017

Homohaat en les over LHBTI-acceptatie

De regering moet een voorstel doen om verplichte lessen op het MBO in te voeren over LHBTI-acceptatie. Daartoe werd op 11 april j.l. een motie aangenomen van SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Van Dijk: ‘lessen over homo-emancipatie en seksuele diversiteit zijn enorm belangrijk in een tijd waarin helaas sprake is van anti-homogeweld.’ In het basis- en voortgezet onderwijs waren de kerndoelen al aangepast op dit punt, maar nog niet in het MBO. Het voorstel stond tevens in het Regenboog Stembusakkoord van het COC, wat al door de SP was ondertekend.

Lees verder
13 februari 2017

Een zoete kersenboom geplant

​Wilt u een boom planten? Dat vroeg wethouder Van Burgsteden vorig jaar aan de gemeenteraad in Arnhem. Het idee was gekoppeld aan de Nationale boomplantdag. 26 raadsleden hebben hierop positief gereageerd. Een groot deel van de bomen is al geplaatst. Afgelopen vrijdag, op warme truiendag, 10 februari, werd 'mijn' boom door Vaarkamp vakkundig neergezet aan de Visserslaan, Malburgen. Drie medewerkers van de gemeente waren ook aanwezig bij dit bijzondere moment.

Lees verder
7 februari 2017

100x100x100 / afval = grondstoffen + rest

In Arnhem experimenteren we al geruime tijd met het scheiden van afval. Het meeste afval bestaat uit grondstoffen die hergebruikt kunnen worden. De laatste drie maanden van het afgelopen jaar hebben we er een tandje bij gedaan, samen met onder andere ex-wielrenner Maarten Tjallingii. De Groene Vos, het centrum voor duurzame leefstijl, vroeg 100 deelnemers om 100 dagen lang, 100% afval te scheiden en de reststroom zo klein mogelijk te maken. De resultaten waren indrukwekkend: gemiddeld produceert een Arnhems huishouden 111,7 kilo afval in die periode. De deelnemers zaten op 8,3 kilo. Dit betekent dat niet alleen de reststroom aanzienlijk verminderde, maar dat ook de manier waarop je je afval scheidde flink verbeterde. Het gemiddelde is natuurlijk afhankelijk van de samenstelling van je huishouden. Dat van ons bestaat uit twee personen en het gemiddelde lag mede daardoor rond de 0,200 kilo per week. Was dat nou moeilijk?

Lees verder

U bent hier